Αρ. Πρωτ: 452                                                                                                                     Αθηνα: 27/08/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ανθρωπότητα παλεύει με το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ταχύτερα από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη και άγνωστη κατάσταση, καλούνται όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία που το προηγούμενο διάστημα, στελέχωσαν τις κλινικές και ΜΕΘ COVID, σε καθεστώς αναστολής αδειών, υπερεφημέρευσης, διπλοβάρδιας, με εξαντλητικά ωράρια και αποδεκατισμένους τεχνικούς, όλοι «υπερέβαλαν εαυτόν» στον αγώνα για την Υγεία όλων μας, ζητώντας μόνο προσλήψεις προσωπικού - κρεβάτια για τους ασθενείς μας – μέτρα & μέσα προστασίας.

Το επόμενο χρονικό κρίσιμο διάστημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας περιμένουνε με μεγαλύτερη ένταση να εφαρμοστούν μέτρα:

- Επιπλέον ενίσχυση των Δημόσιων δομών υγείας και των νοσοκομείων, με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, Εξοπλισμός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να τεθεί κανένας εργαζόμενος σε αναστολή εργασίας.

-  Νέες κλίνες COVID-19.

- Πύκνωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών, προμήθεια επιπλέον μέσων μεταφοράς και πρόσληψη προσωπικού, ώστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να μην συνεχίσουν να αποτελούν σημεία υπερμετάδοσης του ιού.

- Να τηρηθούν τα μέτρα στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας και σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

- Μαζικός και προσβάσιμος για όλους εμβολιασμός, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις

Ο εμβολιασμός είναι «όπλο» στα χέρια της επιστήμης για την ανάσχεση της πανδημίας. Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας  να το συνειδητοποιήσουν όλοι, με οργανωμένες εκστρατείες ενημέρωσης, έμπειροι επιστήμονες με εξαντλητική ενημέρωση (και όπου χρειάζεται και προσωποποιημένη) των εργαζομένων και των πολιτών, για την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες και τις πιθανές επιπλοκές των εμβολίων, καθώς και έγκαιρη δωρεάν ιατρική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους. Υποχρεωτικός προληπτικός έλεγχος με βάση το ιατρικό ιστορικό κάθε ενός, ώστε επιλέγεται το καταλληλότερο εμβόλιο με βάση το προφίλ κάθε ασθενούς αλλά και να εντοπίζονται τυχόν εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό. Είναι απαραίτητο  να υπάρχει εγγύηση της υποχρεωτικής και συστηματικής παρακολούθησης της υγείας των εμβολιασμένων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν «όπλο» της πολιτείας για την πειθώ προς τους πολίτες και εργαζομένους και όχι με ευθείες ή πλάγιες απόπειρες πίεσης και εξαναγκασμού.

Το εμβόλιο, είναι επίτευγμα της επιστήμης για την καταπολέμηση του ιού. Πλήττετε το κύρος και η χρησιμότητα του, όταν μετατρέπετε σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και αναστολή εργασίας, «εργαλείο» για την μείωση μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Οι δωροεπιταγές των 150€ στους νέους, τα bonus στους υγειονομικούς για κατ’οίκον εμβολιασμό συντηρούν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, ενισχύουν την καχυποψία και σαμποτάρουν το κύρος της επιστήμης στη συνείδηση όλων μας και δρουν σαν τροχοπέδη στον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, επιπλέον σκεπτικισμός δημιουργείται στους πολίτες όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα «προσαρμόζονται» στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών μεταφορικών ομίλων.

Η ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού και κατά της υποχρεωτικότητας. Εξάλλου οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΥΠΕΘΑ στην συντριπτική πλειοψηφία έχουμε εμβολιαστεί. Παράλληλα εμβολιασμένοι ή μη τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας για να μην θέτουν σε κίνδυνο τα μέλη των οικογενειών τους, τον εαυτό τους και τους συναδέλφους.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόπειρα πίεσης και εξαναγκασμού απ’όπου κι αν προέρχεται. Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει την ίδια προστασία σε όλους τους ανθρώπους, καθώς δεν μπορούν όλοι να κτίσουν ανοσολογική ικανότητα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Αυτό ισχύει για όλους, εμβολιασμένους ή μη (αφού και στις δυο περιπτώσεις μπορούν να νοσήσουν). Οπότε τα εργαστηριακά τεστ που είναι χρήσιμα στη διάγνωση, την επιτήρηση και τον έλεγχο της CoViD-19 στους χώρους εργασίας, αλλά και στις κοινωνικές δραστηριότητες, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον ασφαλιστικό φορέα του κάθε εργαζομένου. Δεν πρέπει να επιβαρύνετε οικονομικά και ούτε πρέπει να είναι ευθύνη του εργαζομένου. Ενισχυτικά αναφέρουμε ότι στη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 42 του Ν.3850/2010, «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», ρητά προβλέπει ότι «τα μέτρα για την ασφάλεια, την υγεία και την υγιεινή κατά την εργασία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται την οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων», εν προκειμένου οι εργαζόμενοι (εμβολιασμένοι ή μη) δεν πρέπει να θεωρείται αποδεκτό, να πληρώνουν από την τσέπη τους τα εργαστηριακά τεστ.

Η ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ θα καταθέσει έγγραφο αίτημα στον ΕΦΚΑ για την χρηματοδότηση των εργαστηριακών τεστ στους εργαζόμενους (εμβολιασμένους ή μη).

Λέμε με δυνατή φωνή « ΝΑΙ» στον εμβολιασμό, «ΟΧΙ» στην υποχρεωτικότητα

Αναστολή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

που θα διαλύσει την δημόσια Υγεία – Πρόνοια – ΕΚΑΒ

Αντικατάσταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, με εργαστηριακά τεστ

χρηματοδοτούμενα από τους ασφαλιστικούς φορείς

 

Για την ΕΕ της Π.Ο.Τ.Κ.Ε.-ΥΕΘΑ

                                                                                         Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Λ. Καράμπαρπας                                                            Θ. Αλατεράς