Αρ. Πρωτ.:577                                                                                                                                                                                        Αθήνα: 12/12/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.T.K.E – Υ.ΕΘ.Α που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, έγινε ο απολογισμός των δράσεων και των γεγονότων της περιόδου και να θέσουμε στόχους και το διεκδικητικό πλαίσιο της επομένης χρονιάς.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπούμε δεν νοείται να εξαρτάται από κόμματα, εργοδότες, κράτος ή κυβέρνηση, δεν χειραγωγείται και δεν εντάσσει την στρατηγική και την τακτική του σε σχεδιασμούς εκτός γραμμών και συμφερόντων των τεχνικών εργαζομένων του ΥΠΕΘΑ. Έχουμε αποκρυσταλλωμένες απόψεις και διεκδικούμε λύσεις από τους αρμόδιους φορείς Είμαστε αυτόνομοι έχουμε ρόλο και λόγο και αναπτύσσουμε την δική μας στρατηγική με κυρίαρχο στόχο την υποστήριξη των αιτημάτων των τεχνικών εργαζόμενων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το 2023 ήταν μια χρονιά με μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση λόγω τον εκλογών που έγιναν. Προεκλογικά η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ επέλεξε να ενημερώσει με την αποστολή υπομνημάτων τα κόμματα της Βουλής με τα θέματα που απασχολούν το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό του ΥΕΘΑ.

Οι εκλογές ολοκληρωθήκαν. Η εκλεγμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι υπάρξουν αυξήσεις στα εισοδήματα των Δημόσιων Υπαλλήλων που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και αφορά 463.000 υπαλλήλους και θα εφαρμοστούν από την 1η  Ιανουαρίου 2024.

Οικονομικά Θέματα

Αυξάνονται τα ποσά της οικογενειακής παροχής στις οικογένειες με ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα, τα οποία λαμβάνουν 334.000 υπάλληλοι. Αυξάνεται το Επίδομα Ευθύνης το οποίο λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι και αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές. Στο ίδιο νόμο περιλαμβάνεται και Μείωση Φορολογίας Εισοδήματος, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024 και αυξάνεται το αφορολόγητο όριο.

Παρά τους τυμπανοκρουσίες και την υπερπροβολή από τα ΜΜΕ ότι, δήθεν, γίνονται μεγάλες αυξήσεις στα εισοδήματα των Δημόσιων Υπαλλήλων και ότι αυτές ισοδυναμούν με επιστροφή του 13ου μισθού τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει.

Μετά από 14 χρόνια, κατά τα οποία όχι μόνο δεν δόθηκε καμία αύξηση τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 40%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016 – 17, ο πληθωρισμός κι η ακρίβεια καλπάζουν.

Η κυβέρνηση αντί ουσιαστικών αυξήσεων χορηγεί 70€ σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στις μικτές αποδοχές. Προσπαθεί να διασκεδάσει τους αρνητικές εντυπώσεις της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των τελευταίων χρόνιων με ένα επίδομα με καθαρές αποδοχές των 40 έως 50€ μηνιαίως, έτσι οπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων.

Προφανώς και δεν απαξιώνουμε καμία αύξηση στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, που καθημερινώς συκοφαντούνται παραπλανώντας την κοινωνία ότι απολαμβάνουν υπέρογκους μισθούς και προνομιακή μεταχείριση και ότι ευθύνονται για το υπέρογκο χρέος τους χωράς και ότι 1,5 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν 10 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Επισημαίνουμε ότι τα οικογενειακά επιδόματα τα λαμβάνουν περίπου 50% των υπαλλήλων και τα επιδόματα ευθύνης τα λαμβάνουν περίπου το 20% εργαζομένων στο Δημόσιο και προφανώς οι 64,000 υπάλληλοι που δεν έχουν ανήλικα τέκνα, δεν κατέχουν θέση ευθύνης, θα λάβουν μόνο το επίδομα των 70 ευρώ μικτά. Οι αλχημείες που παρουσιάζονται, προσθέτοντάς όλα τα επιδόματα τους μισθούς συλλήβδην όλων των υπαλλήλων αποτελούν κοροϊδία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με 9,7% που είχε ως αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα να μειωθούν κατά 7,4% το 2022 με την η Ελλάδα να σημειώνει την Τρίτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ για το έτος 2022.

Στο Δημόσιο (σύμφωνα με πηγές από το Κοινωνικό Πολύκεντρο τους ΑΔΕΔΥ) η μείωση ονομαστικού μέσου μικτού μισθού στην Ελλάδα την περίοδο 2008 -2020 είναι κατά 25,6%. Επιπροσθέτως καλπάζει η ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα

Ο μέσος ετήσιος γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή 12μήνου σε 8,7% από Σεπτέμβριο 2021 – Σεπτέμβριος 2022. (αύξηση 35,4% Στέγαση {Ενοίκια, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο κλπ}, + 14,2% Μεταφορές, + 13,5% Διατροφή και μη Αλκοολούχα Ποτά, + 9,3% Διαρκή Αγαθά, Είδη Νοικοκυριού και Υπηρεσίες, + 9,1% Ξενοδοχεία, Καφέ, Εστιατόρια)

Αντίστοιχα ο μέσος ετήσιος γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή 12μήνου σε 9,6% από το Δεκέμβριο 2021 – Δεκέμβριο 2022(αύξηση 15,5% Διατροφή και μη Αλκοολούχα Ποτά, + 11,3% Διαρκή Αγαθά, Είδη Νοικοκυριού και Υπηρεσίες, + 9% Μεταφορές, + 7,6% Ξενοδοχεία, Καφέ, Εστιατόρια, + 5,4% Ένδυση – Υπόδηση, + 3,2% Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, + 2,5% Στέγαση {Ενοίκια, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο κλπ})

Οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο πολιτικοί υπάλληλοι στα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, οι μισθολογικές περικοπές κυμανθήκαν μέχρι και στο 40%. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμιά αύξηση στον μισθό μας, δεν υπάρχει σχεδιασμός στο άμεσο μέλλον για την επαναχορήγηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας και η πολυαναμενόμενη θετική μεταρρύθμιση του ανθυγιεινού επιδόματος που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί στο ΥΠΕΘΑ.

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι στο Δημόσιο, με μισθούς καθηλωμένους 12 χρόνια, καλούνται να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών στην εορταστική αγορά, των αυξημένων δαπανών για θέρμανση, την ακρίβεια στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα οι ιδιαίτερα ισχυρές πληθωριστικές τάσεις που δημιουργούνται στην αγορά να εξανεμίζουν τους μισθούς μας.

Αποτελεί αναγκαιότητα και αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθήκων που επικρατούν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, που εργάζεται το πολίτικό προσωπικό, η θεσμοθέτηση μηνιαίας πρόσθετης οικονομικής παροχής, σε όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΕΘΑ, καθώς είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι του Δημοσίου χωρίς να λαμβάνουν οικονομική προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερες αποδοχές από τους συναδέλφους τους στους άλλους φορείς του Δημοσίου.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ ψηφίζει ομόφωνα την διεκδίκηση μηνιαίας οικονομικής παροχής.

Ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ για συμμετοχή στην στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 14 Δεκεμβρίου 2023 με κυρίαρχα αιτήματα: Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17, Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ανθυγιεινό Επίδομα

Η Γνωμοδότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο ολοκληρώθηκε εδώ και δύο χρόνια. Οι μόνες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν, κι αυτές με πολλά προβλήματα ήταν για τους για απασχολούμενους στον τομέα τους υγείας και για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του καθεστώτος του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, η Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ με επιστολή μας στις 24 Φεβρουαρίου 2023 προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Η κατάταξη που προτείναμε στις κατηγορίες είναι σύμφωνα με το κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Εργασιών (ΦΕΚ 2778/2011), του Π.Δ.85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο - Κλαδολόγιο)» και τα ερωτηματολόγια που ζητήθηκαν από τις υπηρεσίες, που αποτυπώνουν το περίγραμμα της άσκησης των καθηκόντων των πολιτικών υπαλλήλων, τον επαγγελματικό κίνδυνο των ειδικοτήτων, τα υλικά και την επαφή με τους βλαπτικούς παράγοντες, που υπάρχουν στους χώρους εργασίας του ΥΠΕΘΑ (χημικούς, βιολογικούς, φυσικούς), την επικινδυνότητα και τον με βαθμό ανθυγιεινότητας της εργασίας.

Προσδοκούμε από την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν για την Εθνική Άμυνα οι τεχνικοί εργαζόμενοι, να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες με παρεμβάσεις-προτάσεις τους αρμοδίους φορείς, του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο τους ΚΥΑ για την μεταρρύθμιση του καθεστώτος του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Προλήψεις Προσωπικού

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τους ασφαλιστικούς φορείς, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν αποχωρίσει από την υπηρεσία για συνταξιοδότηση εκατοντάδες εργαζόμενοι με μηδαμινή ως και αμελητέα αναπλήρωση από νέο προσωπικό.

Σοβαρό επίσης θέμα είναι ότι, ο μέσος όρος ηλικίας του υπηρετούντος πολιτικού προσωπικού είναι πάνω από την ηλικία των 50 ετών. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού στο Δημόσιο του έτους 2024, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ απέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί συνετή και ρεαλιστική βάση της εκτίμησης των αναγκών, τις ιδιαιτερότητες και τις άμεσες προτεραιότητες προτείνει την πρόσληψη πολιτικού προσωπικού σε ανάλογο σημαντικό αριθμό, ώστε να διατηρηθεί ο ρυθμός παραγωγής, να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις, οι τρέχουσες αποχωρίσεις με συνταξιοδότηση.

Αξιολόγηση

Θεωρούμε ότι η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, στην εξέλιξη των αρεστών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους. Ταυτόχρονα ενώ στο όποιο παραγόμενο αποτέλεσμα μιας υπηρεσίας οδηγεί σε επιλεκτική κατανομή χρηματικών μπόνους σε κάποιους λίγους υπαλλήλους. Το νέο σύστημα της αξιολόγησης είναι δαιδαλώδες με κριτήρια υποκειμενικά και μη μετρήσιμα, δεν λαμβάνει υπόψη την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη εξοπλισμού και μέσων, και έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Αυτή η αξιολόγηση που προωθείται, δεν έχει καμία σχέση με την απαίτηση για υπηρεσίες σύγχρονες και ποιοτικές. Μύθος είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θέλουμε την αξιολόγηση. ΑΥΤΗΝ την αξιολόγηση δεν θέλουμε.

Ψηφίστηκε ομόφωνα το Διεκδικητικό πλαίσιο:

           Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

           Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

           Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

           Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

           Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

           Μισθολογική ενίσχυση του πολιτικού προσωπικού

           Επαναχορήγηση γάλατος σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.

           Συνταξιοδοτική Ένταξη των τεχνικών εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε Βαριές και Ανθυγιεινές Εργασίες

           Εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού

           Πρόσβαση του πολιτικού προσωπικού σε όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία (Στρατού Πολεμικού Ναυτικού, Αεροπορίας.

 

Για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΤΚΕ ΥΕΘΑ