Το 13ο Συνέδριο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων Εργαζομένων ΥΕΘΑ(ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη  στο Ξενοδοχείο  IMPERIAL PALACE από  τις 3 Οκτωβρίου 2016 μέχρι και 5 Οκτωβρίου 2016.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας οι απηύθυναν χαιρετισμό , ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννης  Σαρίδης.

Ο οποίος στο χαιρετισμό του εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να βρουν λύση θέματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος, όπως η Ένταξη στα Βαρέα Επικινδυνά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των τεχνικών υπαλλήλων στο ΥΠΕΘΑ. ………………………………

Καθώς και στην  υποστελέχωση του ΥΠΕΘΑ σε πολιτικό προσωπικό, που αγνίζει το 70%, όπως σε Ναυστάθμους,  Εργοστάσια, Αεροδρόμια, τονίζοντας  ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να αμβλυνθεί  μέσω του θεσμού της κινητικότητας στο επόμενο διάστημα…………………………………………………..

Ο Πρόεδρος της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ μεταξύ των άλλων στο  Διοικητικό απολογισμό ανέφερε:

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η αναγκαστική πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από όλες τις  Κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση τις κοινωνικές ομάδες, των  χαμηλά αμειβομένων εργαζόμενων, των μικρών αυτοαπασχολουμένων, των ανέργων, που  παίρνει τα χαρακτηριστικά  ανθρωπιστικής κρίσης……………………………………….

Η Κοινωνική Ασφάλιση έχει προβλήματα,  οδήγησε σε αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, λόγω της μείωσης των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας των μειωμένων αποδοχών και της ανεργίας, μπορεί να σωθεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της, με αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας  και της δημιουργίας θέσεων εργασίας………………

Στο ασφαλιστικό πρέπει να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για τους εργαζομένους, ίδιων ειδικοτήτων, ίδιων προσόντων, ίδιων κατηγοριών και να μην συνεχιστεί η διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση που υπάρχει σήμερα, μεταξύ ασφαλισμένων στο Δημόσιο και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ακόμα και στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις – το ξεπούλημα τις δημόσιας περιουσίας, η παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα funds και οι κατασχέσεις σπιτιών, αποτελούν  πολιτική και  αυτής της κυβέρνησης που είναι  υποταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους δανειστές και στο κεφάλαιο..…………………………………..

Το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» αποδείχθηκε ιδεολόγημα και απάτη…………………….

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζει ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα.   Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στον Ιδιωτικό Τομέα,  θα συμπαρασείρει και νέες μειώσεις μισθών και στο Δημόσιο καθώς και  γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ΄περιτροπής εργασίας

Κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα. Θα προωθηθεί η τυπική συρρίκνωση του, μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών. Θα ακολουθήσει ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, με την ακύρωση ουσιαστικά του απεργιακού δικαιώματος με την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών………………………………………………………….

Οι Τεχνικοί εργαζόμενοι στο ΥΠΕΘΑ, οφείλουμε να συντονίσουμε τη δράση μας και να συσπειρωθούμε στα Τεχνικά Κλαδικά σωματεία του χώρου μας, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα μας, την επόμενη περίοδο μέσα στο μνημονιακό καθεστώς…………………………………………………….

Στην προηγουμένη περίοδο με την Κυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι της τρόικας έβλεπαν τους εργαζομένους ως αριθμούς και όχι ως ανθρώπινες οντότητες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε Υπουργού ΥΠΕΘΑ και του Ειδικού Γραμματέα, ότι δεν θα υπάρξει καμιά απόλυση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η διαθεσιμότητα «χτύπησε την πόρτα» και στους υπαλλήλους του ΥΠΕΘΑ.

Η Συνδικαλιστική ηθική μας επέβαλε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας, καλύπτοντας ΟΛΑ τα δικαστικά τους έξοδα, καθώς γνωρίζαμε ότι, ελάχιστοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα αυτά, διότι οι συνάδελφοι της ΥΕ κατηγορίας, είναι οι πιο χαμηλόμισθοι υπάλληλοι του ΥΠΕΘΑ. Επίσης η Ε.Ε. της Τεχνικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε να καλύψει τα δικαστικά έξοδα, για να ακυρώσει την Διαθεσιμότητα -απολύσεις σε όλο το ΥΠΕΘΑ, για όλους τους εργαζόμενους, είχε καταθέσει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αίτηση ακύρωσης της διαθεσιμότητας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,..…………………………………

Ενεργός ήταν ο ρόλος μας και για την επάνδρωση των κενών θέσεων εργασίας από τους εργαζόμενους που είχαν κριθεί διοριστέοι και λόγω μνημονίου δεν είχαν απορροφηθεί από το ΥΠΕΘΑ. Η Τεχνική Ομοσπονδία ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ, ανέσυρε το θέμα του διορισμού των αδιόριστων της 6Κ2008, από την λήθη του χρόνου, το φέραμε στην επικαιρότητα, με συναντήσεις μας, στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Άμυνας, αξιώνοντας την πρόσληψη τους, αφού από το 2010 δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη στο δημόσιο και δεν είχε τηρηθεί η αναλογία για κάθε 10 αποχωρίσεις, 1(μια) πρόληψη, με αποτέλεσμα να ερημώσουν οι Δημόσιες υπηρεσίες. Στο τέλος του έτους 2014 ξεπάγωσαν οι διορισμοί της 6κ2008. Ωστόσο, για το γεγονός ότι δεν έχουν διοριστεί όλοι οι συνάδελφοι είχαμε δεσμευτεί, ότι θα έχουμε το θέμα αυτό σε προτεραιότητα, στους εκπροσώπους τους και το κάναμε πράξη, καθώς υπήρξαν συναντήσεις, ώστε να υπάρξει διορισμός και για  τους υπολοίπους………………………………

Παράλληλα στο πρώτο 6μηνο του 2015 σε συνάντηση με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Κατρούγκαλο, εκτός του προαναφερόμενου θέματος, συζητήσαμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προσαύξηση της κανονικής άδειας των τεχνικών υπαλλήλων που ασχολούνται σε Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Εργασίες  ανασύροντας παράλληλα  από τη λήθη του χρόνου το θέμα της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται για την μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση μέχρι 7 χρόνια προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα.

Το προηγούμενο διάστημα τέθηκε σε εφαρμογή μόνο η βαθμολογική ένταξη αυτών των προϋπηρεσιών. Ωστόσο η Τεχνική Ομοσπονδία μας το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να προσπαθεί να γίνει και η μισθολογική αναγνώριση αυτών των χρονών του ιδιωτικού τομέα …………………………………………..

Η Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ έχει δώσει αγώνες για την ένταξη των τεχνικών υπάλληλων στα βαρέα και ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μέσα από επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να ευθυγραμμιστούν όλες οι υπηρεσίες και να εφαρμόζουν σωστά τη νομοθεσία ώστε υπάλληλοι κυρίως με λίγα χρόνια στο Δημόσιο να μπορούν να ασφαλιστούν για κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ και να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Ταυτόχρονα, όλοι οι νεοδιόριστοι τεχνικοί υπάλληλοι, ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ, που με αυτόν το τρόπο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα μας, δηλαδή της συνέχισης και μετά από το διορισμό, της ίδιας ασφάλισης, (χωρίς να γίνεται η χρήση των νόμων της διαδοχικής ασφάλισης που περικόπτει το ποσό της σύνταξης), καθώς επίσης και την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα……………….

Στις Αρχές του 2016 εφαρμόζεται το Νέο Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων που προβλέπει αποσύνδεση του μισθού από το βαθμό και θεσπίζονται διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την κατηγόρια εκπαίδευσης. Τα μισθολογικά κλιμάκια γίνονται 13 για υπαλλήλους της ΥΕ και της ΔΕ  και προβλέπεται τριετής μισθολογική εξέλιξη. Για υπαλλήλους ΤΕ και ΠΕ τα μισθολογικά κλιμάκια γίνονται 19 και προβλέπεται διετής μισθολογική εξέλιξη.

Ταυτόχρονα καθιερώνεται προωθημένη μισθολογική εξέλιξη συνδεδεμένη με την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Υπάλληλοι που έχουν συμπληρωματικούς τίτλους σπουδών κερδίζουν μισθολογικά κλιμάκια. Μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου αν σε υπάλληλο προκύπτουν αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που ελάμβανε με το σημερινό σύστημα, προβλέπεται η διατήρηση των αποδοχών του με την διαφορά του ποσού σε προσωπική διαφορά η οποία θα συμψηφίζεται με μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού του υπαλλήλου λόγω κανονικής μισθολογικής εξέλιξης, βάσει ετών υπηρεσίας και όχι λόγω προωθημένης εξέλιξης ή λήψης επιδόματος θέσης ευθύνης

Επιπροσθέτως, προβλέπεται  αύξηση των επιδομάτων σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης  κατά μέσο όρο 14%.

Το επίδομα των απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Το επίδομα οικογενειακής παροχής, παραμένει στο ίδιο ύψος και συνεχίζει να καταβάλλονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παραμένει στο ίδιο ύψος και συνεχίζει να καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Πρόβλημα στην καταβολή είχε προκύψει από τις διατάξεις του μισθολογίου που έλεγαν ότι το ανθυγιεινό θα καταβαλλόταν μόνο στις περιπτώσεις κανονικής άδειας και αναρρωτικής μέχρι και 6 μέρες το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο το ανθυγιεινό επίδομα δεν καταβαλλόταν στους δικαιούχους όταν έκαναν χρήση όλων των υπολοίπων, εκτός των ως άνω αναφερομένων.

Σε όλο το ΥΠΕΘΑ μόνο η διοίκηση της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ αντέδρασε δυναμικά και σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες του Δημοσίου, που τους ενδιάφερε το θέμα, απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους για να μην ισχύσει η περικοπή του ανθυγιεινού, τέλος και η ΑΔΕΔΥ απέστειλε  επιστολή. Η διαδικασία αυτή οδήγησε την Κυβέρνηση να ψηφίσει τροπολογία που επανάφερε την χορήγησή του ανθυγιεινού επιδόματος χωρίς περικοπές σε όλες περιπτώσεις λήψης των θεσμοθετημένων αδειών………………………………………………

 

Οι σύνεδροι στις τοποθετήσεις τους  εξέφρασαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν τις εμπειρίες από τους χώρους εργασίας τους καθώς και τις προτάσεις τους ……………………………………………………… ……………………………………………………………………………..….

Σύνεδρος από το Πολεμικό Ναυτικό Χ. Χαντζισοφιανός παρουσίασε μελέτη για τους βλαπτικούς παράγοντες στους εργασιακούς χώρους.........................

Ακολούθως η έγκριση του Διοικητικού και οικονομικού απολογισμού πραγματοποιήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία απο τους συνέδρους.

Από το βήμα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Λεωνίδας Καράμπαρπας είπε:

Συμπερασματικά και  συμπυκνώνοντας τα όσα  ακουστήκαν από όλους τους συνέδρους, όλες τις ημέρες των εργασιών κλείνοντας 13ο το συνέδριο……………….

Στο ΥΠΕΘΑ. ένα μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων απασχολείται σε τεχνικές ειδικότητες και στα τρία Γενικά Επιτελεία με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην συντήρηση οπλικών συστημάτων, (αρμάτων μάχης, πολεμικών πλοίων,  αεροσκαφών και ελικόπτερων).

 

Οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια βάσης, αεροδρόμια και ναυστάθμους είναι πολύ δύσκολες, με αμοιβές που δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά, τις αυξημένες απαιτήσεις και στα καθήκοντα αρκετών ειδικοτήτων, έχοντας πάντα ως σκοπό να διαφυλάξουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

 Οι Τεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι στους χώρους εργασίας, είμαστε εκτεθειμένοι σε φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, σημαντικής επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας.

 

Επί μακρόν στο σύνολο του εργασιακού μας βίου απασχολούμαστε υπό δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Η έκθεση του οργανισμού μας σε χημικές, εκρηκτικές και τοξικές ουσίες, σε ραδιενεργά υλικά , ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες,  θόρυβο,  δονήσεις,  υψηλές θερμοκρασίες,  ανεπαρκή φωτισμό και εξαερισμό, σε μολυσματικές ασθένειες, και σε βαριές εργασίες, όλα αυτά επιφέρουν σημαντικές καταπονήσεις του σώματος, με επιπτώσεις στην υγεία μας.

Η έκθεση των εργαζομένων στις προαναφερόμενες συνθήκες είναι αναπότρεπτη, δεδομένου ότι τα όποια μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας λαμβάνονται σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο δεν είναι ικανά να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να εξαλειφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγειά μας, λόγω της φύσεως των χώρων εργασίας, του μεγέθους και της συχνότητας της προσβολής της υγείας μας.

Η επίδραση των μέτρων «υγιεινής και ασφάλειας» είναι πολύ περιορισμένη στο εργασιακό μας περιβάλλον, διότι τα χρηματικά κονδύλια που δαπανώνται δεν επιφέρουν επαρκώς, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας, και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών. Λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν είναι επαρκής ο ρυθμός εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας στην εργασία.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις του επαγγελματικού κινδύνου στην υγεία μας εκδηλώνεται με τη μορφή διαφόρων επαγγελματικών ασθενειών, εργατικών  ατυχημάτων, αλλά και πρόωρη φθορά του οργανισμού μας με επακόλουθο σοβαρές δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματος  μας.

Η παραμονή στην εργασία, τεχνικών υπαλλήλων προχωρημένης ηλικίας, τους καθιστά επιρρεπείς να υποστούν ή να προκαλέσουν σοβαρά εργατικά ατυχήματα.

Οπότε είναι επιτακτικό να διεκδικήσουμε ότι το σύνολο των Τεχνικών Δημοσίων υπαλλήλων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που απασχολούνται κατά το πλήρες ωράριο τους σε τεχνικές ειδικότητες να ενταχθεί στα Βαρέα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με στόχο την συνταξιοδότηση στα 62.

Η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος πρέπει να δοθεί και σε αυτούς οι οποίοι κακώς δεν εντάχθηκαν στην αρχική εφαρμογή , καθώς επίσης να ληφθούν πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των αδικιών που έχουν εντοπισθεί από την εφαρμογή του νόμου στα χρηματικά ποσά αλλά και στην κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων που προβλέπεται.

Στελέχωση των μονάδων του ΥΠΕΘΑ με Επιστημονικό και Τεχνικό προσωπικό με προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ των κενών οργανικών θέσεων, αλλά και κάλυψη θέσεων μέσω  κινητικότητας.

Αξιοποίηση των γραπτών εκτιμήσεων των τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας για παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών εργασίας

Πρέπει να γίνει  Επαναχορήγηση γάλατος ΜΟΝΟ σε αυτούς που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.

Ταυτόχρονα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες γενικότερης εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά και ειδικότερα να διερευνηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού στις βιομηχανίες που κατασκευάζουν τα αμυντικά συστήματα και τον εξοπλισμό που έχουν στην κατοχή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις της χωράς μας.