Αθήνα: 08/06/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ, σας καλεί να συμμετάσχετε στην 24ΩΡΗ Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση που προκήρυξαν η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η Γ.Σ.Ε.Ε. για την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021.               

Κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση στην Αθήνα Πλατεία Κλαυθμώνος 11:00πμ.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 10ης Ιουνίου και στα συλλαλητήρια

σε όλες τις πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουμε:

 

·   Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία

·   Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις

·   Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.

·   Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά και προχωρά στην διάλυση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και προβλέπεται ολοκληρωτική ανατροπή στα εργασιακά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

·      Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Δηλαδή 2 ώρες εργασίας επιπλέον, καθημερινά, χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Οι οποίες θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας.

·      Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων και ουσιαστικά, κατάργει τον δημοκρατικό διάλογο στα σωματεία.

·      Καταργεί τον νόμο για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!! Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

·      Καταργεί την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις. Μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

 

Συμμετέχουμε όλοι στις συγκεντρώσεις, στην Αθήνα Πλατεία Κλαυθμώνος 11:00πμ και στα Συλλαλητήρια

που θα διοργανωθούν σε κάθε πόλη της χώρας

 

Για την ΕΕ της Π.Ο.Τ.Κ.Ε.-ΥΕΘΑ

                                                                                     Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                                 Λ. Καράμπαρπας                                                            Θ. Αλατεράς