18 Μαρτίου 2015

Μετά την ψήφιση, από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, του Ν.4281/2014 καταργήθηκαν από 1/1/2015 οι κοινωνικοί πόροι προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η κράτηση 3% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) Η κράτηση του 3% υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. προβλέπονταν επί των προμηθειών του Δημοσίου και η συνεισφορά της στα έσοδα υπερέβαινε το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του Ταμείου.

Η απόφαση αυτή, που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης Κυβέρνησης και των δανειστών, αποτέλεσε συνέχεια των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών. Πολιτικές που λήστεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων με το PSI και το κούρεμα, τη μακροχρόνια άτοκη κατάθεση τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα. Ταυτόχρονα η άσχημη οικονομική κατάσταση των Ταμείων χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από τις Κυβερνήσεις για τη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ .

Ειδικά για το Μ.Τ.Π.Υ., η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είχε έγκαιρα αναδείξει με ανακοινώσεις αλλά και με συνεχή διαβήματα προς τον προηγούμενο Υπουργό Εργασίας το αδιέξοδο στα οικονομικά του Ταμείου που οι μοναδικοί του πόροι ήταν η κράτηση 3% και οι εισφορές των εργαζομένων. Αντέδρασε στην προσπάθεια αύξησης των εισφορών των εργαζομένων και τις παραπέρα μειώσεις των μερισμάτων που επιχείρησε η Διοίκηση του Μ.Τ.Π.Υ. Οι αγώνες των εργαζομένων ματαίωσαν τα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης για επιπλέον μείωση των μερισμάτων κατά 63%

Για να υλοποιηθεί η προγραμματική δέσμευση της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και τα μερίσματα απαιτείται η παράλληλη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη πρόσφατη συνάντηση της με τον Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι η παραπάνω δέσμευση του θα μείνει κενή περιεχομένου αν δεν επανέλθει άμεσα η κράτηση 3% υπέρ του ΜΤΠΥ.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση του Ταμείου αποδεικνύεται και από την απόφαση του Δ.Σ του για έκτακτη επιχορήγηση και επιβεβαιώνει την πολιτική της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την άμεση λήψη μέτρων .

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Κυβέρνηση να επαναφέρουν άμεσα την κράτηση 3% υπέρ του Μ.Τ.Π.Υ. και, επίσης, να αποφασίσουν την επιπλέον χρηματοδότηση του για την απρόσκοπτη καταβολή των μερισμάτων.

Οι εργαζόμενοι με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τα συνδικάτα τους θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει επαρκή υγειονομική περίθαλψη και αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων.