ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ/ΥΕΘΑ με την παρούσα ανακοίνωση σας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που μας απασχολούν.

Δικαστικές εξελίξεις

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκε η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας να ακυρωθεί, «ως αντισυνταγματική και παράνομη» , υποστηρίζοντας ότι ο νόμος 4250/2014(της τροποποίησης της αξιολόγησης), που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επίσης ότι προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο το Σωτ. Ρίζος και εισηγητής το σύμβουλο Επικρατείας Μιχ. Βηλαρά, οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι «η αξιολόγηση είναι μια ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπτωματικά κριτήρια». Προσθέτοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση, η οποία πρέπει να υπάρχει, αλλά αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται. Ως βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας θεωρείται ότι είναι η ποσόστωση στη βαθμολόγηση. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Την ίδια ημερομηνία (10 Οκτωβρίου 2014) είχε καθοριστεί, να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η αίτηση ακύρωσης της διαθεσιμότητας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει καταθέσει η Τεχνική Ομοσπονδία ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ μαζί με την Ένωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού. Με ευθύνη του ΣτΕ δεν εκδικάστηκε και έλαβε αναβολή για να συζητηθεί σε νέα ημερομηνία,  την Παρασκευή 9-1-2015.

Συνταξιοδοτικά θέματα

Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την συγχώνευσή των επικουρικών ταμείων και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποδίδουν επικουρικές συντάξεις στο ύψος που δικαιούντο οι εργαζόμενοι, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, αλλά σύμφωνα με τα έσοδα το ταμείου, δηλαδή χωρίς να δημιουργούν ανάγκες για χρηματοδότηση από το Κράτος.

Οπότε το ΤΕΑΔΥ ήδη συγχωνεύτηκε στο ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και αναμένονται νέες μειώσεις στις παροχές. Ταυτόχρονα εξετάζεται η συγχώνευση του Μετοχικού Ταμείου(ΜΤΠΥ). Τελικά εγκαταλείφθηκε προς στιγμή, η συγχώνευση, αλλά το Ταμείο θα εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις τη ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων με αποτέλεσμα να μειώσει δραστικά τα χορηγούμενα μερίσματα(επικουρικές συντάξεις).

Στο εφάπαξ(ΤΠΔΥ) τα χορηγούμενα ποσά εξαρτώνται κάθε φορά από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, τον αριθμό κατ' έτος των δικαιούχων και τα έτη συμμετοχής. Θα υπάρξουν ευτράπελα, που θα μπορεί το εφάπαξ των αποχωρούντων το έτους 2015 να είναι μικρότερο των αποχωρούντων το έτους 2016.

Η Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ/ΥΕΘΑ σας ενημερώνει για τους κινδύνους της πρόωρης και βιαστικής συνταξιοδότησης. Συμβουλεύουμε τους εργαζόμενους να μην βιάζονται να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες συντάξεις με λίγα έτη αναπλήρωσης και νέοι σε ηλικία. Είναι οι πιο ευάλωτοι στις δυσμενείς ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα προτρέπει να ζυγίζουν καλά τα υπέρ και τα κατά της απόφασης παραίτησης. Να μην γίνεται η παραίτηση επειδή τους συμβουλεύουν κάποιοι δικηγόροι ή άλλοι «ειδικοί» στις συντάξεις, αλλά με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Συντάξεων δεν αποτελεί αιτία άτακτης φυγής προς Συνταξιοδότηση.

Οι κύριες συντάξεις όσων θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως το τέλος του έτους 2014 υπολογίζονται με το ισχύον τρόπο για τα έτη υπηρεσίας έως 31/12/2014. Μόνο τα έτη υπηρεσίας μετά την 1/1/2015 υπολογίζονται με το νέο τρόπο υπολογισμού, σύμφωνα με το Ν. 3865/2014 (Σύνταξη βασική + αναλογική).
Εάν προσέξατε τα φύλλα μισθοδοσίας θα διαπιστώσετε ότι οι συνταξιοδοτικές εισφορές παρακρατούνται (έως τέλους του έτους 2014) βάσει του βασικού μισθού του παλαιού μισθολογίου (31/10/2011) + το 80% του Επιδόματος των176€ (140,80€). Έτσι λοιπόν δεν είναι αιτία λοιπόν πρόωρης συνταξιοδότησης ο νέος τρόπος υπολογισμού των Συντάξεων από 1/1/2015, καθ' ότι δεν θίγεται ο υπολογισμός των ετών υπηρεσίας έως 21/12/2014.

Όσοι αποχωρούν με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς να διαθέτουν το όριο ηλικίας δεν διασφαλίζονται καθ' ότι σε υποθετική αύξηση των ορίων ηλικίας το αίτημα συνταξιοδότησης θα εξετασθεί με βάση τα νέα δεδομένα.

Μισθολόγιο:

Για το σενάριο του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο όταν θα έχουμε αξιόπιστη ενημέρωση θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση.

Οργανισμός:

Μέχρι τέλους του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αναδιοργάνωσης των Μονάδων των Επιτελείων (ΓΕΣ,ΓΕΑ ΓΕΝ) για να ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης νέου Π.Δ. για το νέο οργανισμό του ΥΠΕΘΑ, οπότε μέσα στο 2015 θα γίνει και η επιλογή για τις θέσεις ευθύνης (Διευθυντών, Τμηματαρχών) με την διαδικασία των εξετάσεων που προβλέπει ο νόμος.

Από την Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ/ΥΕΘΑ