Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Την τελευταία τριετία έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός του πολιτικού προσωπικού του ΥΕΘΑ, λόγω συνταξιοδότησης, με συνέπεια την υποστελέχωση των εργοστασίων, ναυστάθμων, πολεμικών αεροδρομίων και όλων εκείνων των παραγωγικών μονάδων που αγωνίζονται καθημερινά για την διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μας, επισκευάζοντας όλα τα οπλικά συστήματα των πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι η συνεχής μείωση της παραγωγικής δυνατότητας των μονάδων με αυτονόητη την αναζήτηση Ιδιωτικού Φορέα για την εκτέλεση των εργασιών.

Η ύπαρξη αυτής της κατάστασης οδηγεί αφενός στην χαμηλή ποιότητα του παραγόμενου έργου καθώς σε πολλές περιπτώσεις εργολάβοι ανακληθήκαν να ξαναεκτελέσουν τις εργασίες, αφετέρου στην ύπαρξη υψηλού κόστους που επιβαρύνει των κρατικό προϋπολογισμό.

Με δεδομένο πως η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας, πως αυτή διασφαλίζεται, ιδιαίτερα σε περιόδους αστάθειας, προσλαμβάνοντας εργολάβους.

Η επικείμενη διαθεσιμότητα των συναδέλφων μας θα επιδεινώσει επιπλέον των κατάσταση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά και του κ. Ε. Βενιζέλου και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, γιατί έχουν μικρό οικονομικό όφελος και αντίστοιχα μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, αποδείχτηκαν λόγια κενού περιεχόμενου.

Αποδείχτηκε ότι προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους «αδιάβαστους» σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει στα μνημόνια οι Κυβερνόντες.

Μόνο οι αφελής και οι «εκτελούντες» διατεταγμένη υπηρεσία εφησυχασμού και παραπληροφόρηση του λαού, μπορούσαν να πιστέψουν και να διαδίδουν τις αρχικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Όλο προηγούμενο το χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση από την μια μεριά ψευδόμενη για το μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο και από την άλλη παραπληροφορώντας ότι θα απολυθούν μόνο οι επίορκοι και οι «ανεπαρκείς» Δημόσιοι Υπάλληλοι, με προφανή στόχο τον εφησυχασμό των εργαζομένων, κάμπτοντας τις αντιδράσεις και στοχοποιώντας στην κοινωνία για άλλη μια φορά τους Δημοσίους Υπαλλήλους, λέγοντας ότι θα υπάρξει αξιολόγηση για να βρεθούν οι «ανάξιοι οι κοπανατζήδες και οι υπεράριθμοι» υπάλληλοι.

Επίσης δήλωναν ότι δεν έχει να φοβηθεί κανένας υπάλληλος που έχει προληφθεί στο Δημόσιο αξιοκρατικά με ΑΣΕΠ και είναι συνεπής στην εκτέλεση των καθηκόντων του στην υπηρεσία, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητας του.

Λόγια και μόνο λόγια. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι σκληρή. Το πολυνομοσχέδιο που αφορά την διαθεσιμότητα – κινητικότητα δεν εξαιρεί κανένα Υπουργείο από την εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η στελέχωση σε έμψυχο δυναμικό των Υπουργείων ή την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων.

Κάλο είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι, ότι αν απολυθεί ένας αυτή η λαίλαπα των απολύσεων θα συνεχιστεί, Ο Δεκέμβριος είναι πολύ κοντά, κανένας δεν είναι πια ασφαλής στην εργασία του.

Τους συναδέλφους μας που θα βγουν σε διαθεσιμότητα δεν πρόκειται να τους κουνήσουμε το μαντήλι στέλνοντας τους στην ανεργία και στην ανέχεια, δεν θα τους ξεχάσουμε, θα αγωνιστούμε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά μέχρι τέλους, για να τους υπερασπιστούμε.

Η Ε.Ε. της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων Εργαζομένων-ΥΕΘΑ,θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο διάλυσης και απαξίωσης των Υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα και την περεταίρω εισχώρηση του ιδιωτικού φορέα στο ΥΠΕΘΑ.

Καλούμε και πάλι τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο να επανεκτιμήσει την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από την διαθεσιμότητα-απολύσεις στο ΥΕΘΑ και να δεχτεί την ρεαλιστική πρόταση που προτείνουμε (που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας) καμιά απόλυση,  αλλά να υπάρξει εσωτερική μετακίνηση προσωπικού για να εξασφαλιστεί η λειτουργία των μονάδων με το όλο το υπάρχον προσωπικό.

Είναι απαραίτητο να καλυφθούν τα κενά και ίσως να χρειαστεί να ενισχυθούν οι μονάδες με νέο προσωπικό.

Δεν περισσεύει κανείς συνάδελφος, δεν υπάρχει «πλεονάζον προσωπικό» αντίθετα είμαστε επικίνδυνα λίγοι,

Θα αγωνιστούμε να μην φύγει κανείς από το ΥΠΕΘΑ,

Η Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ