Το 12ο Συνέδριο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων Εργαζομένων ΥΕΘΑ(ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη  στο Ξενοδοχείο  IMPERIALστις  30-9- 2013 μεχρι και 02-10-2013. Είχαν κληθεί και παραβρεθήκαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κα. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ και κα. ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΛΙΤΣΑ η οποία μετά τον χαιρετισμό στους συνέδρους, ανάγνωσε επιστολή της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού ελέγχου (Κ.Ε.) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Περιληπτικά αναφέρθηκε ότι η υποστελέχωση του ΥΕΘΑ σε πολιτικό προσωπικό που αγνίζει το 60%, ακόμα και σε κρίσιμες για την λειτουργία και την επισκευή του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι Ναύσταθμοι, τα στρατιωτικά εργοστάσια, και τα Πολεμικά Αεροδρόμια.. Πεποίθηση της είναι ότι το Υπουργείο Άμυνας θα έπρεπε να λειτουργήσει ως φορέας υποδοχής υπαλλήλων και όχι να απολύει τους υφισταμένους υπαλλήλους του. Μεγάλη έκπληξη χαρακτηρίζει τις απολύσεις στο ΥΕΘΑ που έρχεται σε αντίθεση με το έγγραφο του Υπουργού ΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το προηγούμενο χρονικό διάστημα  που  φαίνετε να έχει ζητήσει την πρόσληψη 643 ατόμων για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων.

Επίσης σχετικά με το «προσωπικό χαμηλών προσόντων» μέχρι σήμερα στο ΥΕΘΑ δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση του προσωπικού. Ωστόσο ακόμη και αν γινόταν αξιολόγηση με βάση την απόφαση του Υπουργού κ. Μητσοτάκη, αυτή είναι ακατάλληλη, καθώς οι ειδικότητες του πολιτικού προσωπικού και οι ειδικεύσεις τους, δεν θα μπορούσε να διαφανεί η κρίσιμη αναγκαιότητα ύπαρξης του προσωπικού στο ΥΕΘΑ. Επίσης το προσωπικό της Υ.Ε. που αποφάσισε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να θυσιάσει, στις απαιτήσεις της Τρόικας είναι οι πιο χαμηλόμισθοι στο Δημόσιο, με αμφίβολο οικονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν την ίδια ώρα δαπανούνται τεράστια χρηματικά ποσά για την λειτουργία  γραφείων, όπως του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργών και άλλων ειδικών συνεργατών. Η κινητικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν υπάρχει στο Δημόσιο προσωπικό, με ανάλογη πολύχρονη εμπειρία όπως το υφιστάμενο προσωπικό του ΥΕΘΑ. Καταλήγοντας η διαθεσιμότητα – απολύσεις του προσωπικού του ΥΕΘΑ θα οδηγήσει σε ανάθεση των εργασιών που εκτελούσαν οι σημερινοί απολυμένοι, σε εργολάβους με πολλαπλάσιο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ Λ. Καράμπαρπα για τον διοικητικό απολογισμό στο 12ο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

 Συνάδελφοι

Ξεκινήσαμε στο τέλος του 2010 με προβληματισμό ύστερα από την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης και ο προβληματισμός αυτός αποδείχθηκε μαύρη βίβλος για τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα απασχόληση, αμοιβές, συνθήκες εργασίας και γενικά προοπτική για να επιτύχουμε κάτι καλύτερο για όλους μας μετατράπηκε από όνειρο σε εφιάλτη. ……………………………..

·        Η Ομοσπονδία μας με ουσιαστική παρέμβαση για την σύσκεψη στην ΑΔΕΔΥ για τα ΒΑΕ και με συγκεκριμένη πρόταση να απαλειφθεί η διάταξη που εξαιρούσε το ΥΠΕΘΑ από τα ΒΑΕ, με συγκεκριμένα επιχειρήματα για το είδος των εργασιών που εκτελούνται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη σύσκεψη που έγινε με τον πρόεδρο της επιτροπής για τα ΒΑΕ και πρόεδρο του ΕΛΙΝΥΑΕ κ. Κωνσταντινίδη να απαλειφθεί από την λίστα Κουτρουμάνη η εξαίρεση για το ΥΠΕΘΑ. Αυτό είχε θετική εξέλιξη και υπήρξε η προϋπόθεση για τις ειδικότητες που εντάχθηκαν για να πάρουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας……………………

·        Έγινε παρέμβαση να ενταχθούν και κάποιες άλλες ειδικότητες οι οποίες είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ και δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ καθώς και για αλλαγή κατηγορίας σε κάποιες άλλες.………………………………

·        Έχουν γίνει παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για ένταξη των υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ σύμφωνα με αυτά που ισχύουν και στο ΙΚΑ.………………………………

·        Παρέμβαση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Ειδικό Γραμματέα για προσαύξηση της κανονικής άδειας σε συναδέλφους που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες σύμφωνα με το άρθρο 48 & 5 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.……………..

·        Έχουμε ζητήσει επαναχορήγησει στο γάλα σ’ αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.

·        Απαλλαγή φόρου στο 65% του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας……………..

·        Έγινε παρέμβαση για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και χορήγηση των απαραίτητων ΜΑΠ…………….

·        Αναδείξαμε και διεκδικήσαμε την αναγνώριση των προϋπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ως εντάξιμων (χορήγηση Μ.Κ.)……….

·        Ζητούμε κίνητρα στο προσωπικό που εργάζεται στα εργοστάσια, ναυστάθμους, κορυφές κλπ………………………………..  

·        Έγιναν παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την διαθεσιμότητα στο υπουργείο μας, τονίσαμε την υποστελέχωση των εργοστασίων, των ναυστάθμων και μονάδων στο ΥΠΕΘΑ………………………………….

·        Προτείναμε στην πολιτική ηγεσία την ενδουπηρεσιακή κινητικότητα των συναδέλφων όπως στο υπουργείο Υγείας………………………………

Η απερχόμενη διοίκηση την τριετία που πέρασε άρχισε με καλές προοπτικές καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση και επίλυση των αιτημάτων μας σε πρώτο στάδιο όσο και σε ανάδειξη των γενικότερων προβλημάτων που αφορούν μισθολόγιο συνταξιοδοτικό και ένταξη στα ΒΑΕ. Υπήρξαν και κινητοποιήσεις με τελευταία την τρίωρη στάση και συγκέντρωση στην πύλη του υπουργείου.

Η προσπάθεια από εδώ και πέρα είναι δύσκολη και μακροχρόνια, χρειάζεται η ενεργή συνδρομή όλων μας για να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε στην εφαρμοζόμενη και σχεδιαζόμενη λαίλαπα του πολιτικού μας συστήματος με την συνδρομή και την υπόδειξη της τρόικας……………………………..

 Η μετατροπή της Ομοσπονδίας μας σε Τεχνική σκοπό έχει να δώσει ταυτότητα και βήμα εκπροσώπησης της  πιο παραγωγικής ομάδας εργαζομένων στο ΥΠΕΘΑ.

Εμείς (το Γ.Σ.) πήραμε την απόφαση ευθύνης και δείχνουμε την πορεία των Τεχνικών στο ΥΠΕΘΑ

 Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό στους Συνέδρους.

Περιληπτικά αναφέρθηκε στην διασημότητα που διαλύει τις Δημοσιές Υπηρεσίες. Επίσης η υψηλή φορολογία και οι χαμηλοί μισθοί έχουν φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους. Τέλος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν δυναμικά  σε αυτές τις βάρβαρες  πολιτικές του Μνημονίου όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

 Επίσης χαιρετισμό στο Συνέδριο απεύθυνε και ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης. Ακολούθησε ο Οικονομικός Απολογισμός απο τον Ταμία Γ.Τσαλαβούτα, οι τοποθετήσεις των Συνέδρων και η παρουσίαση-ενημέρωση για θέματα Υγείας και ασφάλειας των χώρων εργασίας απο τον Συνεδρο Χ. Χαντζησοφιανό.

Ομόφωνα αποδεκτό από τους Συνέδρους έγινε το ψήφισμα του Συνεδρίου 

ΨΗΦΙΣΜΑ

12ου Συνεδρίου της ΠΟΤΚΕ – ΥΕΘΑ 

Το 12ο  Συνέδριο της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ καταδικάζει την αντισυνταγματική και ανάλγητη στάση της Δικομματικής Κυβέρνησης απέναντι στο πολιτικό προσωπικό του Υ.ΕΘ.Α. που απολύονται με το μανδύα της διαθεσιμότητας- κινητικότητας.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και της Τρόικας που θέλουν την απαξίωση και τη μείωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων κατά 1/3, με φυσικό επακόλουθο την ανάθεση του έργου των υπηρεσιών του Δημοσίου σε Ιδιωτικές εταιρίες (ξένες ή εγχώριες), με αύξηση του κόστους στους πολίτες για την εξασφάλιση των υπηρεσιών που έως χθες παρείχε το Δημόσιο! 

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής τις πολιτικής είναι να μειωθούν οι κλίνες στα νοσοκομεία, άλλα νοσοκομεία να κλείσουν, όπως και αρκετά σχολεία, συρρικνώνουν και κλείνουν στρατιωτικές μονάδες, απαξιώνοντας και θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των Ναυστάθμων, στρατιωτικών αεροδρομίων και εργοστασίων βάσης, που είναι οι μονάδες συντήρησης του στρατιωτικού υλικού.

Εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, κουρεύουν τα ομόλογά τους και οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα, την ώρα που η ανασφάλιστη εργασία κάνει θραύση, ξεπερνώντας όλα τα περασμένα ιστορικά ρεκόρ. Η Κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε το δικαίωμα στους εργοδότες να νιώθουν απόλυτοι κυρίαρχοι, αφού κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και υπονομεύτηκε η λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων στο Δημόσιο έχει διαρρηχτεί και τα επικουρικά ταμεία, καθώς και το ταμείο πρόνοιας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.  

Δρομολογούν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ. Ήδη επικαλούνται έλλειμμα για να μετατρέψουν τις συντάξεις σε «εθνικό επίδομα».

Η Τρόικα επιβάλει και η Κυβέρνηση υπακούει πειθήνια, την απόλυτη επικράτηση και εδραίωση ακραίων πολιτικών λιτότητας και βίαιης αναδιανομής του πλούτου και των εισοδημάτων υπέρ μια μικρής ελίτ.

Ταυτόχρονα η διαρκής καταστροφή θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, η αντικατάσταση του μισθού και της σύνταξης με «επίδομα», τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εξαθλίωση των επιστημόνων, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των φοιτητών, των νέων που τους αναγκάζουν βίαια να μεταναστεύσουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, της κοινωνίας, των ανθρώπων που με μόχθο παράγουν δεν αμείβονται ικανοποιητικά και δίνουν καθημερινό αγώνα, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και ταυτόχρονα να επιβιώσουν. Η φτώχεια και οι ακραίες ανισότητες αυξάνονται και γενικεύονται. 

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αυτή τη χρονική στιγμή, ισοδυναμεί με χαριστική παραχώρηση των εταιριών Δημόσιου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα τη διάλυση των κοινωνικών υποδομών, δικτύων και υπηρεσιών.

Είναι φανερό ακόμα και στον πιο δύσπιστο, ότι το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση, με την εντολή της τρόικα, δεν βγαίνει. Με μαθηματική  ακρίβεια οδηγούμαστε σε νέο μνημόνιο, σε νέα μέτρα, που θα αποτελέσουν τροχοπέδη  οποιασδήποτε προσπάθειας για ανάκαμψη και ανάπτυξης της χώρας μας, η κοινωνική αναλγησία, η φτώχεια και η συντήρηση της ύφεσης θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο που επιβάλει αυτή η αποτυχημένη οικονομική συνταγή της λιτότητας, δεν οδηγούν στην μεταρρύθμισή του, αντίθετα στην απορρύθμιση και διάλυση του Δημοσίου τομέα.

Ούτε μια διαθεσιμότητα, ούτε μία απόλυση

Όχι στην αποδυνάμωση της αμυντικής δομής της χώρας

Ενίσχυση του πολιτικού προσωπικού με μετατάξεις και προσλήψεις  σταθερής και μόνιμης σχέσης εργασίας.

Με κάθε μέσο και τρόπο θα αντισταθούμε σε κάθε απόλυση.

 

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν από την εφορευτική επιτροπή.