Αρ.Πρωτ: 460                                                                                                                      Αθήνα: 16/2/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Συνάδελφοι Τεχνικοί,

 Η Κυβέρνηση μέσω του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη μας κοινοποίησε το επί χρόνια πολύαναμενόμενο πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τα σχέδια αυτά ξεκίνησαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, είτε είναι της ΝΔ τώρα, είτε του ΣΥΡΙΖΑ πριν, είτε του ΠΑΣΟΚ. Έχουν τεράστιες ευθύνες διότι έβαλαν πάλι στην γωνία όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο, γνωρίζουν και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Το πόρισμα της δήθεν ανεξάρτητης Επιτροπής , στην οποία δεν συμμετείχε κανένας εργασιακός φορέας με εκπρόσωπους του, αποτελεί ένα ακόμα περίτεχνο κόλπο από τους μάγους της εικονικής διαχείρισης που βλέπουν αριθμούς και όχι ανθρώπους, εργαζόμενους. Ο ουσιαστικός της στόχος της Επιτροπής με τις οδηγίες και τις ευλογίες της Κυβέρνησης, ήταν να εφευρεθεί τρόπος με το οποίο μηδενίζεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε πολλούς υπαλλήλους που το λαμβάνουν σήμερα και μειώνεται δραστικά σε δεκάδες χιλιάδες άλλους.

Το πόρισμα είναι έωλο και μακριά από την ελληνική πραγματικότητα στους εργασιακούς χώρους. Τα ερωτηματολόγια που ζητήθηκαν από τις υπηρεσίες αγνοήθηκαν και η επιτροπή βασίστηκε αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές μελέτες, όπου υπάρχουν άλλοι όροι στην ασφάλεια της εργασίας, ελλείψει στοιχείων από ελληνικές μελέτες. Κατά συνέπεια εγείρονται σοβαρά ζητήματα με την αξιολόγηση - βαθμολόγηση της επικινδυνότητας και την κατάταξη των εργαζομένων στις κατηγορίες. Ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων τίθενται μη δικαιούχοι του επιδόματος και γίνονται απαράδεκτοι διαχωρισμοί και αδικίες στις κατηγοριοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά στους Τεχνικούς εργαζόμενους του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με το Πόρισμα, κάποιες ειδικότητες από τους σημερινούς δικαιούχους, δεν περιλαμβάνονται στην χορήγηση του επιδόματος, ενώ στην πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων που λαμβάνουν το επίδομα των 150,00 ευρώ προτείνεται μείωση περισσότερο του μισού με την υποβίβαση της ειδικότητας τους σε οικονομικά υποδεέστερη κατηγορία.

Στην πρώτη κατηγορία (Α) φαίνεται να μένουν μόνο οι ειδικότητες:  νοσηλευτές, τεχνικοί συνθετών αεροσκαφών, κινητήρων αεροσκαφών, συγκολλητών μετάλλων, οπλουργών, δεξαμενιστών, μηχανικών εσωτερικής καύσεως κτλ. Οι περισσότερες ειδικότητες (μηχανών & συστημάτων αυτοκινήτων - οχημάτων τεχνίτες, ελασματουργοί, υπόδησης, ηλεκτροτεχνίτες, χαλκουργοί, οδηγοί ειδικών οχημάτων, ξυλουργοί και εργάτες οικοδόμοι,  κ.α.) υποβαθμίζονται στις οικονομικά μικρότερες κατηγορίες με σημαντική περικοπή του επιδόματος που λαμβάνουν σήμερα. Η κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων είναι αδικαιολόγητη σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνηέντως διχόνοια και αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων.

Είναι απαράδεκτο , αποτελεί ταπείνωση για όλους μας , να καλούμαστε να αποδεχτούμε ονομαστικές μειώσεις μισθών, λόγω της πλήρους ή μερικής περικοπής του ανθυγιεινού επιδόματος, τη στιγμή που στην αγορά υπάρχει εξοντωτική ακρίβεια με πάνω από 12 χρόνια παγωμένους μισθούς. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κυβέρνησης βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και μιλάνε για τεράστια ανάπτυξη η οποία αποτυπώνεται σε δείκτες και γραφήματα στις συσκέψεις των πολυτελών τους γραφείων. Ποια ανάπτυξη είδε ο εργαζόμενος τα τελευταία 15 χρόνια στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μόνο έμμεσες μειώσεις μισθών, μειώσεις προσωπικού και μέσων, έντονη πίεση για την ολοκλήρωση των εργασιών ώστε διατηρηθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων με μέσα και υποδομές πολλών δεκαετιών πίσω. Η Ανάπτυξη δεν έχει έρθει στον εργαζόμενο τεχνικό υπάλληλο του ΥΠΕΘΑ. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που μας ενημερώνουν ότι έχει πέτυχει η οικονομία μας, δεν μεταφράζεται σε αύξηση των μισθών των τεχνικών υπαλλήλων, που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί στην χώρα μας έχει συρρικνώσει το εισόδημα. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μας ετοιμάζουν και νέα ονοματική μείωση στον μισθό μας.

ΦΤΑΝΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.

Η Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ - ΥΕΘΑ θεωρεί το Πόρισμα της Επιτροπής είναι προσχηματικό, κατευθυνόμενο, απαράδεκτο και συνολικά απορριπτέο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·         Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της επιτροπής

·         Καμία περικοπή του επιδόματος από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα

·         Επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες

·         Επέκταση του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι ή συμβασιούχοι)

·         Γενναία αύξηση του ποσού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που χορηγείται για το επίδομα.

·         Εκσυγχρονισμός των χώρων εργασίας και χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), όλων των ειδών σε επαρκής ποσότητες.

·         Άμεση πρόσληψη Ιατρών Εργασίας (Ι.Ε.) και ανάλογου εμπείρου προσωπικού για την ανάληψη καθηκόντων Τεχνικών Ασφαλείας (Τ.Α.)

·         Ενιαίο μισθολόγιο, με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους

·         Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και στους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα.

·         Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

·         Μισθολογική αναγνώριση της διετίας 2016 και 2017.

Η Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ - ΥΕΘΑ καλεί και τους εργαζόμενους στο ΥΕΘΑ μαζικά, δυναμικά και ενωτικά, να συμμετάσχουν στην Στάση Εργασίας που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, από τις 7.00 έως τις 11.00 το πρωί.

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 9:00 το πρωί.

Οι Οργανώσεις της Περιφέρειας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο των υπηρεσιών

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ