ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ:547                                                                                  Αθήνα:13/02/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ, αποτελούμενη από τους  Θ. Αλατερά, Φ. Δημόπουλο, Ι. Λάσκαρη και Γ. Τσαλαβούτα, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2023, συναντήθηκε στη Βουλή με τους εκπρόσωπους του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αποτελούμενη από τον βουλευτή και πρώην Υπουργό Θοδωρή Δρίτσα, τον Γεώργιο Μπαλάφα και την Αγγελίνα Χατζοπούλου.  Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν το Τεχνικό Πολιτικό Προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως:

·      Ελλείψεις σε Τεχνικό και Επιστημονικό Πολιτικό Προσωπικό του ΥΠΕΘΑ, λόγω της μη αντικατάστασης των συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων. Παραθέτοντας τα πιο χαρακτηριστικά ποσοστά στελέχωσης των τεχνικών και επιστημονικών κατηγοριών εκπαίδευσης (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ) και των τριών Γενικών  Επιτελείων, πρέπει να προκηρυχθούν στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

·      Συνταξιοδοτική Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των εργαζομένων σε τεχνικές εργασίες. Λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να αποκατασταθεί η διαχρονική αδικία για τους υπηρετούντες Τεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους στο ΥΠΕΘΑ με συνταξιοδοτική ασφάλιση του τ.Δημοσίου, που εργάζονται στις ειδικότητες που καθορίστηκαν Βαριές και Ανθυγιεινές Εργασίες (ΦΕΚ2778/2.12.2011). Πρέπει συνολικά ο χρόνος ασφάλισης να θεωρείται ότι διανύθηκε σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και να προσμετράται το ανθυγιεινό επίδομα που λαμβάνουμε στο συντάξιμο μισθό.

·      Το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του Ανθυγιεινού Επιδόματος σε ότι αφορά τους χώρους εργασίας και εργαζόμενους στο ΥΠΕΘΑ, κρίνεται προσχηματικό, κατευθυνόμενο, έωλο, πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα για τους εργασιακούς χώρους και συνολικά απορριπτέο. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της επιτροπής, καμία περικοπή του επιδόματος από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα, επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

·      Αποτελεί αναγκαιότητα και αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθήκων που επικρατούν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, που εργάζεται το πολίτικό προσωπικό, η θεσμοθέτηση μηνιαίας πρόσθετης οικονομικής παροχής ειδικών συνθήκων και ετοιμότητας, σε όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΕΘΑ, καθώς είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι του Δημοσίου χωρίς να λαμβάνουν οικονομική προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερες αποδοχές από τους συναδέλφους τους στους άλλους φορείς του Δημοσίου.

                           Οι εκπρόσωποι του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ ότι θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας, ασκώντας πίεση στη Βουλή, αλλά κυρίως θα τεθούν τα θέματα στα όργανα του κόμματος, ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. 

Για την Ε.Ε. της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ

Ο Προέδρος                                                Ο Γεν Γραμματέας

Θωμάς Αλατεράς                                          Φώτιος Δημόπουλος

                                                                   6934261339 & 6955080107                                                         6937433304