Το 14ο  Συνέδριο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων Εργαζομένων ΥΕΘΑ (ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη  στο Ξενοδοχείο A.D. IMPERIAL PALACE από  τις 7 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και 9 Οκτωβρίου 2019.

 

Το Προεδρείο του Συνέδριου είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον εκπρόσωπο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Συνταγματάρχη Ταβουλάρη Σωτήριο και τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Σμήναρχο Καταλάκη Βασίλειο. Αμφότεροι απηύθυναν χαιρετισμό, διαβάζοντας τις ευχές των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων για επιτυχημένες εργασίες του συνεδρίου και καλά αποτελέσματα.

 

 

Επίσης το συνέδριο φιλοξένησε και τον Διοικητή του 308 ΠΕΒ Περίανδρο Κωστούλα, ο οποίος εξήρε την αγαστή συνεργασία του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού και ευχήθηκε την εντατικοποίηση της προσπάθειας όλων, στον κοινό στόχο την εξασφάλιση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων

 

 

Στη συνέχεια O Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ του Ν. τμήματος Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ωραιοκάστρου με την παράταξη Δύναμη Δημιουργίας κ. Ευάγγελος Κανταρτζής απευθύνει χαιρετισμό στους συνεδρους, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του 14ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ, προσθέτοντας στην ομιλία του ότι υπάρχουν αρκετά θέματα για συντονισμό και κοινή δράση και ευχήθηκε αγωνιστική συμπόρευση.

 

Επιπροσθέτως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οποίος λόγω έκτακτης υποχρέωσης του δεν ήταν δυνατό παραβρεθεί στο Συνέδριο, ωστόσο απέστειλε χαιρετισμό προς τους συνέδρους που αναγνώσθηκε από το προεδρείο του Συνεδρίου

 

Ακολούθως ο Προέδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωάννης Πάϊδας στην ομιλία του .

«Την τελευταία οκταετία και ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των δημοσιονομικών περιορισμών, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μία δραματική μείωση των εισοδημάτων τους, η οποία αν μετρηθεί σε όρους αγοραστικής δύναμης, φτάνει σχεδόν το 30%.

Ανατράπηκαν, έτσι, οι οικογενειακοί σχεδιασμοί των συναδέλφων (προγραμματισμός, δάνεια κ.λπ.) και επήλθε μία βίαιη προσαρμογή τους στη νέα οικονομική κατάσταση με πολλά αρνητικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, έχει ενταθεί η απαξίωση των ίδιων και της εργασίας τους, μέσα σε περιβάλλον έντασης και κοινωνικού αυτοματισμού

Η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» με το οποίο, πέρα από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία.

 

Πάγια θέση της ΑΔΕΔΥ είναι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό και όχι από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου με καθεστώς εργασιακής ομηρείας. Με βάση αυτή την αρχή και με δεδομένο ότι, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση στην κατεύθυνση της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας τους σε διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από το ΑΣΕΠ.

 

Να τονίσω εδώ ότι, η υποστελέχωση σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, βρίσκονται σε ποσοστό 20%-40% των οργανικών θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…………

Διεκδικούμε:

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη, Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά, Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους

Ο Πρόεδρος της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ Λεωνίδας Καράμπαρπας μεταξύ των άλλων  στην έναρξη του συνεδρίου ανέφερε:

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Ευρωπαίων και σε πλήρη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς, νομοθέτησαν σωρεία αντεργατικών μέτρων, περιορίζοντας όσες εργατικές κατακτήσεις απέμειναν από τα προηγούμενα μνημόνια. Καθημερνά οξύνεται η φτώχεια, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς…………………

Στο ασφαλιστικό πρέπει να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για τους εργαζομένους, ίδιων ειδικοτήτων, ίδιων προσόντων, ίδιων κατηγοριών και να μην συνεχιστεί η διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση που υπάρχει σήμερα, μεταξύ ασφαλισμένων………………..

Η απερχόμενη διοίκηση της ομοσπονδίας μας, υποβάλλει για επεξεργασία τις προτάσεις-σκέψεις της οι οποίες θα εμπλουτιστούν με τις δικές σας προτάσεις ή εισηγήσεις καθ΄ όλη την διάρκεια του συνεδρίου και θα αποτελέσουν το νέο διεκδικητικό πλαίσιο της τριετίας 2019-2022……………………………

Στον Διοικητικό Απολογισμό της τριετίας ο Γεν. Γραμματέας της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ Θωμάς Αλατεράς.

Τα προηγούμενα χρόνια, δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς υπερ των ανέργων και γενικά κατά της άδικης υπερφορολόγησης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Βιώσαμε την συνέχιση της ιδίας μνημονικής πολιτικής και την συνέχιση του αδιέξοδου τρόπου αντιμετώπισης της κρίση χρέους της Ελληνικής Οικονομίας.

Αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βασιστούν στις δεσμεύσεις των πολιτικών για την επίλυση των προβλημάτων τους, αλλά να τις διεκδικούν συλλογικά μέσα από τα σωματεία με αγωνιστικότητα και αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Όπως έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που κάτω την πίεση των δικαστικών προσφυγών κατά της διαθεσιμότητας, καταργήθηκε ο νόμος και σταματήσαν οι απολύσεις των υπαλλήλων που είχαν δρομολογηθεί, απαιτήσαμε την πρόσληψη των συναδέλφων που είχαν κριθεί διοριστέοι και το θέμα τους ήταν παγωμένο για χρόνια τέλος σταματήσαμε την συνέχιση του άθλιου νόμου της αξιολόγησης των Δημοσίων υπαλλήλων με ποσόστωση.

 

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στα τελευταία χρόνια συκοφαντήθηκαν από τους πολιτικούς και οι κυβερνήσεις μας μετάτρεψαν σε αποδιοπομπαίους «τράγους», που ουσιαστικά ευθύνονταν για την οικονομική κρίση της χώρας. Παρουσίασαν των αριθμό των υπηρετούντων Δημοσίων Υπαλλήλων τεράστιο και τους μισθούς μας εξωπραγματικούς. Με αυτό τον δόλιο τρόπο στοχοποιηθήκαμε στην κοινωνία, ώστε να μας «αφαιρεθεί» κάθε «δικαίωμα» για απεργίες, μας έλλειψε το λαϊκό έρεισμα, με αυτό τρόπο έγιναν όλες αυτές οι περικοπές στους μισθούς μας σε φύλλα πορείας σε δώρα Χριστουγέννων επιδόματα αδείας κτλ. Η ίδια επίθεση και με πιο άγρια μορφή απορυθμίστηκαν οι εργασιακές σχέσεις στον Ιδιωτικό τομέα και καταβαραθρωθήκαν και εκεί οι μισθοί.

Ειδικότερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλύσουμε τα γεγονότα της προηγουμένης τριετίας για τα θέματα που αφορούν το πολιτικό προσωπικό.

Οργανισμός Πολιτικού Προσωπικού 

Πριν από ένα χρόνο εκδόθηκε ο νέος Οργανισμός Πολιτικού Προσωπικού ΥΠΕΘΑ (Π.Δ. 79/18)  σε αντικατάσταση του Π.Δ. 290/02.

Οι Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΘΑ δυστυχώς επέλεξαν τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος και προέβησαν στην επιφανειακή αλλαγή του οργανισμού του πολιτικού προσωπικού, δηλαδή στο κόψε-ράψε του παλαιού οργανισμού, για την «εξυπηρέτηση» μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, χωρίς να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα……………

 

 

 

Προλήψεις Προσωπικού

Η Υποστελέχωση συνεχίζεται, οι λιγοστές προσλήψεις που έχουν γίνει, δεν αρκούν για να καλύψουν τις αποχωρήσεις που έγιναν τα Μνημονιακά χρόνια. Η ομοσπονδία μας σε παλιότερη μελέτη που δημοσιεύσαμε καταδείξαμε ότι οι τεχνικές εργασίες που εκτελούνται από το πολιτικό προσωπικό είναι πιο φθηνές και πιο ποιοτικές, σε σύγκριση όταν ανατίθενται σε εργολάβους………………..

 

Οικονομικά θέματα:

Μισθολόγιο

Άρση της αναστολής της Μισθολογικής εξέλιξης

Στους αρχές του 2018 εκδόθηκε εγκύκλιος που αναφέρει ότι: από 1-1-2018 αίρεται η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων που υπάγονται στο μισθολόγιο και ενεργοποιείται εκ νέου η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων αυτών, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από 1-1-2016 μέχρι και 31-12-2017

 

Ανθυγιεινό επίδομα -  Ένταξη στα ΒΑΕ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 396 του N. 4512/2018, συστάθηκε 17μελή επιτροπή στο ΓΛΚ για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος του επιδόματος της Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού που αφορά το Ανθυγιεινό επίδομα δεν θα μειωθεί και θα είναι ουδέτερος οικονομικά ο νέος νόμος που θα προκύψει.

Ακολούθως η Ειδική Γραμματέα ΥΠΕΘΑ ζητώντας να καταθέσουμε εμπεριστατωμένες προτάσεις,  έλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει στην επιτροπή έγγραφο, στηρίζοντας το αίτημα μας για καμία περικοπή του επιδόματος και επίσης υιοθέτησε τις προτάσεις μας για να χορηγηθεί σε νέες ειδικότητες

 

Συνταξιοδοτικά θέματα:

Μετά από την έκδοση κάποιων αποφάσεων από το ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου, εξαιτίας αυτού του γεγονότος η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλαγές στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νόμο………………

 

Χορήγηση γάλακτος και ζάχαρης

Δεν χορηγείται γάλα στους δικαιούχους εργαζόμενους εδώ και πολλά χρόνια, παρα τις επανειλημμένα αιτήματα μας προς του ΥΠΕΘΑ.

Σε συνάντηση μας με την ειδική γραμματέα μας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για επαναφορά της χορήγησης του γάλακτος και ζάχαρης ανθυγιεινής εργασίας. Για το λόγω αυτό τα σωματεία που ανήκουν στην Ομοσπονδία μας συνεργαζόμενα επιλέξαμε να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη…………………….

 

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών Π.Α. «Α. Μωραϊτίνης» Βαλής Ευστράτιος.

1.Η χαμένη τιμή του συνδικαλισμού οπού ανέγνωσα μια συνέντευξη του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ που αφορούσε τα αίτια και τους λόγους που έχει απαξιωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα.                                                                 

2.Αναφερθηκα σε μια περίπτωση συναδέλφου για κάποιο αίτημα του το οποίο αρχικά νόμιζε οτι δεν έγινε δεκτό καταφέρθηκε εναντίον του συλλόγου με άσχημες εκφράσεις . Σε αυτό το σημείο επισήμανα στο σώμα ότι οι σύλλογοι είναι διεκδικητικά όργανα και οχι για να κάνουν ρουσφέτια.                                                                         

3.Μιλησα επίσης για τα βαρεα και ανθυγιεινά όπου για μια τριετία ακόμη είναι κεντρικό σύνθημα στο πανό που είχαμε αναρτήσει.                                                                                          

4.Επισης μίλησα για τους εργολάβους ιδιώτες που έχουν κατακλύσει το Υπουργείο Άμυνας απόρροια βέβαια της έλλειψης προσωπικού.