Τρίτη 20 Αύγουστος 2019

Συζητήθηκε, σήμερα, Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και συγκεκριμένα κατά των αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφορικά με τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως. Με τη συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υποστηρίζει ότι με τον νόμο 4336/2015 θίχτηκαν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πράγμα καινοφανές ακόμα και υπό το καθεστώς των μνημονιακών δεσμεύσεων. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι κάθε παρέμβαση στο ασφαλιστικό πρέπει να είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης μελέτης, που να δικαιολογεί πλήρως την επιλεγείσα ρύθμιση.

Επιπροσθέτως, όπως είχε τονίσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο (συνεδρίαση 12/8/2015) η προσβολή θεμελιωμένων δικαιωμάτων έρχεται σε αντίθεση προς την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, καθώς και το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύει το δικαίωμα της περιουσίας. Παραβιάζεται, επίσης, η αρχή της ισότητας αλλά και η κοινοτική οδηγία 2000/78/ΕΚ, πρωτίστως υπό την έννοια ότι ασφαλισμένοι με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, πλην της ηλικίας που είχαν κατά την ημέρα δημοσίευσης του νόμου 4336/2015, αντιμετωπίζονται κατά τρόπο διαφορετικό.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. βρίσκεται πάντοτε μπροστά στους κοινωνικούς αγώνες και χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εκπροσωπεί, μεταξύ άλλων και την προσφυγή στην δικαιοσύνη, η οποία οφείλει στις κρίσιμες εποχές, που διανύουμε να σταθεί στο πλευρό των καταδυναστευόμενων πολιτών και να αποτελέσει ανάχωμα στις εφαρμοζόμενες από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις αντιλαϊκές πολιτικές.